informatie per diersoort > katten > Huisvesting


De kat als huisdier vraagt niet veel zorg qua huisvesting. Zorg ervoor dat de kat ruimte heeft en naar hartelust binnen en, indien mogelijk, buiten kan lopen. Een mand als slaapplaats voor de kat is mooi, hoewel een kartonnen doos of een houten kist ook perfect dienst kunnen doen als nestje voor de nacht. Om de kat te leren waar hij wel en niet mag slapen moet u geduld hebben. Een kat die niet op de meubels mag liggen kan je aanleren om enkel op zijn plekje te liggen. Consequent optreden is belangrijk. Laat u niet verleiden door de kat om hem dingen te laten doen die niet mogen. Vaak vinden katten een dekentje erg fijn. Leg deze dus op een plaats waar de kat wel mag zitten en leer hem op die manier zijn eigen plekje kennen. Zorg ook voor speelgoed waarmee de kat zich kan bezighouden. Jonge katten spelen vaak met kleine dingetjes, een touwtje of balletje vinden ze erg leuk. Speel zelf ook met de kat mee, dat schept een band. Katten vinden lange haren erg leuk en ook jacht maken op de vingers is voor kleine katjes een feest. Een beetje aandacht vinden de katten fijn zoals hard in de haren woelen. Een krabpaal voor de dieren kan goed zijn, zodat ze hun nagels niet in de meubels neerplanten. De scherpe nagels moeten toch ergens aan geslepen worden….

 

Plaats binnen een kattenbak, zodat het dier zijn behoefte kan doen zonder het hele huis vuil te maken. Een kat is namelijk van nature een zeer hygiënisch dier. Deze bakken zijn te koop in dierenwinkels, net zoals de vulling voor de bak. Koop degelijke vulling die de geur absorbeert doordat de plas van de kat direct opgenomen wordt. Ook de kattenbakvulling mag niet aan de kat blijven plakken. Toon aan het nieuwe dier de bak, telkens als het nodig is. Na een tijdje zal de kat vanzelf naar de bak toegaan. Wanneer het dier niet vanzelf naar de bak gaat helpt roepen en schreeuwen tegen de kat niet. Berisp de kat op een beslissende toon. Desinfecteer de plaats waar het dier wel zijn behoefte doet met een sterk ruikend middel. Zorg ervoor dat de inhoud van de kattenbak regelmatig ververst wordt, want katten houden niet van stank...


Een kater van ongeveer tien maanden zal geslachtsrijp zijn en dit ook laten merken. Hij urineert dan overal om zijn geur na te laten. Castratie biedt hiervoor een oplossing, indien niet met het dier wenst gefokt te worden. Dit dient wel tijdig gedaan te worden, want als de kat éénmaal heeft gesproeid bestaat de kans dat dit niet zal stoppen met een castratie.

Schaf ook een kam of borstel aan, waarmee de kat regelmatig gekamd wordt. Vooral met langharige katten is het belangrijk om de haren te kammen, anders zullen ze teveel knobbels en klitten veroorzaken. Koop een borstel of kam zonder te scherpe punten, want deze kunnen de kat openhalen en bezeren, waardoor hij een hekel krijgt aan kammen en een huidaandoening kan krijgen. Borstels en kammen voor katten zijn verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak.